Meniu sus

Porozitatea, secretul parului frumos

Publicat în data de: | 3 comentarii

La baza acestui articol sta o discutie pe care am citit-o pe blogul cumnatei mele, Happy Amy. Cateva dintre cititoare discutau despre vopsitul parului rosu si despre ingrijirea acestuia. Din discutia de acolo, am observat un lucru interesant: desi culoarea folosita de fiecare era aceeasi (rosu), diversele produse utilizate au avut efecte diferite pentru fiecare in parte. Cred ca diferentele provin din faptul ca fiecare are o porozitate diferita a parului.

Porozitatea exprima nivelul de inclinare al cuticulelor de par. O buna diagnosticare a porozitatatii parului ajuta la descoperirea produselor potrivite pentru fiecare persoana (uleiuri, balsamuri, masti).

Exista trei tipuri de porozitate: scazuta, medie si ridicata. La inceput le voi descrie pe fiecare, dupa care va voi prezenta cateva idei despre cum sa aflati tipul corespunzator parului vostru.

Niveluri porozitate Niveluri porozitate

Porozitatea scazuta - cuticulele stau lipite una langa alta, nu sunt inclinate. Parul este sanatos si neted. Dupa spalare trebuie sa asteptam mai mult de trei ore pentru ca parul sa se usuce. Se coloreaza foarte greu in momentul vopsirii si este dificil de stilizat, ca de exemplu sa ii facem bucle (acestea nu rezista mai mult de o ora).

Porozitatea medie - cuticulele sunt un pic inclinate, parul are o stralucire naturala, poate fi un pic cret si nu provoaca prea multe probleme in momentul stilizarii. Poate avea anumite caracteristici tipice atat parului cu porozitate scazuta cat si celui cu porozitate ridicata.

Porozitatea ridicata - cuticulele sunt inclinate, parul este foarte uscat si deteriorit. Nu este neted. Directia firelor de par este neuniforma, fiecare fir de par avand o directie diferita. Din acest motiv parul se incurca in diverse locuri. Dupa spalare se usuca foarte repede, este de ajuns o ora. Absoarbe cu usurinta umiditatea din aer. Din cauza inclinarii cuticulelor este foarte sensibil. Porozitatea ridicata poate fi ceva natural din nastere sau rezultat al diversilor factori externi: vopsitul, decolorarea, utilizarea feonului sau a placii, utilizarea de cosmetice nepotrivite, soarele. Porozitatea ridicata este intalnita cel mai des la persoanele cu parul cret, dar nu la toate, si nu numai la acestea.

Exista cateva moduri prin care sa verificam nivelul de porozitate, sfatul meu este ca inaintea oricarui test sa spalati parul cu un sampon care curata bine, fara siliconi, si sa nu utilizati vreun balsam sau masca pentru ca acestea pot influenta rezultatele.

 • Cea mai sigura varianta este verificarea la microscop dar cum nu toti avem acces la asa ceva vom trece la celelalte optiuni.

 • Metoda vizuala - observam parul. Daca este sanatos si stralucitor, nu pune probleme in momentul stilizarii, are nevoie de mai mult timp pentru a se usca dupa spalare, totul arata ca parul are o porozitate scazuta. In caz contrar, daca parul este uscat si deteriorat, se usuca repede si nu avem probleme in stilizare, cel mai probabil este ca ne incadram la porozitate ridicata.

 • Metoda atingerii - plimbam mana prin par iar daca parul se prezinta moale si neted inseamna ca acesta are porozitate redusa, daca este dur si aspru aceasta este ridicata.

 • Test de faina - punem pe par faina dupa care o inlaturam. Daca ramane multa faina in par, inseamna ca parul are porozitate ridicata, daca nu, inseamna ca acesta are porozitate redusa (acest test are cateva minusuri, rezultatul depinde de cata faina e folosita si de nivelul de sebum).

 • Test de apa - intr-un mic vas cu apa punem cateva fire de par. Daca in doua minute parul se duce la fund, parul are porozitate ridicata. Daca au nevoie de mai mult timp inseamna ca porozitatea e medie. Daca nu se duce la fund, porozitatea e scazuta. Acest test nu este 100% credibil deoarece totul depinde de numarul de fire folosite, de cat de gros e parul si daca nu a ramas silicon pe acesta.

 • Test de ulei de cocos - aplicam uleiul de cocos pe par si il lasam asa pentru o ora. Dupa aceea ne spalam pe par si daca parul se prezinta uscat si deteriorat inseamna ca porozitatea este ridicata.

Imi dau seama ca totul pare complicat, mai ales cand va voi spune ca putem avea par cu diverse porozitati. Dar, pentru inceput, o sa consideram ca parul are un singur tip de porozitate. In urmatorul articol va voi prezenta uleiuri propice fiecarui tip de porozitate. Sper ca articolul meu sa va fie de folos in ingrijirea parului.

Până acum sunt 3 comentarii. Poate comentezi și tu?

 1. Amy

  Ce interesant! Tu de unde stii toate astea? :D

 2. weronika

  Pasiunea si nevoia mi-au fost profesorii :)

 3. Alina

  Super articol. Mulțumesc!!

{[user.alias]}
Mulțumesc pentru comentariu! În curând va fi aprobat ;)
{[user.comment]}

{[error]} x