Meniu sus

Alopecia areata - cauze și tratament. Istoria Adelinei + poze

Publicat în data de: | 3 comentarii

Cu ceva vreme în urmă, pe blog, am primit un comentariu de la o cititoare, pe nume Adelina. Pentru că și eu sufăr de afecțiuni ale scalpului și căderea părului, îi pot înțelege mai bine pe cei care nu pot dormi noaptea din cauze similare. Adelina mi-a permis să scriu despre povestea ei care, la momentul actual, este pe o rută fericită.

Dar înainte de asta, vreau să vă specific câte ceva despre o afecțiune aparte de cădere a părului, alopecia areata. Este o afecțiune dermatologică ce se caracterizează prin căderea părului, în special din zona capului, dar poate ataca și alte părți cu păr de pe corp. Părul cade în așa mod încât pe piele rămân niște zone goale rotunde sau ovale.

Cauzele acestei afecțiuni nu sunt descoperite. Se crede că este o boală autoimună, asta însemnând că sistemul nostru imunologic atacă foliculii părului. Inflamațiile apărute în urma acestor atacuri stau la baza căderii părului.

De multe ori alopecia areata poate apărea împreună cu o altă boală autoimună, ca de exemplu tiroida Hashimoto, vitiligo sau lupus.

Putem “primi” alopecia areata și ca moștenire de la rude. De multe ori, apare la rudele de prim grad sau la gemeni monozigoți.

Unii cercetători consideră că, cauzele acestei afecțiuni sunt stresul, lipsa de minerale (de ex. zinc) sau factori hormonali.

Tratamentul este dificil iar rezultatele, de multe ori, nu sunt cele așteptate. Sunt disponibile diverse metode de tratament, alegerea depinde de cât de mult păr am pierdut, vârstă și efecte secundare.

Una din cele mai populare metode este de a prescrie pacienților preparate cu minoxidil (de ex. Alopexy) care stimuleaza creșterea părului. Preparatele cu acest ingredient au câteva minusuri: pot irita scalpul sau pot cauza creșterea părului și în alte zone (nu tocmai dorite). Pacienții pot fi tratați și cu corticosteroizi, crioterapie sau ultraviolete.

Pentru că și eu sufăr de o boală autoimună (tiroida Hashimoto), tuturor persoanelor cu alopecia areata le recomand să verifice dacă totul e ok și cu tiroida lor. În momentul în care mă pregăteam pentru a scrie acest articol, am descoperit mai multe persoane cu alopecia areata care aveau probleme și cu tiroida. Pentru a descoperi dacă aveți probleme cu tiroida sunt disponibile teste: anti - TPO (nivelul de anticorpi), TSH, FT3, FT4.

Ca suport în cadrul tratamentului cu alopecia este bine să consumăm următoarele suplimente:

 • zinc - este bine să alegem suplimente cu forma organică de zinc, de ex. gluconat de zinc, citrat de zinc, acetat de zinc. Zincul trebuie consumat o oră înainte sau două ore după masă pentru că acesta poate intra în reacție cu mâncarea. Nu este recomandată administrarea în același timp de zinc și fier, pentru că fierul îngreunează absorția zincului.
 • magneziu - vă recomand favoritul meu Magne B6, care conține 48 ioni de magneziu în formă de lactat de magneziu. Persoanele ce suferă de alopecia areata pot încerca Magne Vie Somn Ușor, care pe lângă magneziu și vitamina B6 conține și extract de hamei și roiniță, ambele având efect relaxant la nivel mental și fizic.
 • seleniu
 • vitamina B complex
 • vitamina A
 • vitamina E
 • vitamina H (biotină)
 • vitamina D3

Istoria Adelinei

Aceasta a început în mod tipic: a observat pe scalp zone fără păr. Când acestea au început să se mărească, s-a programat la doctor. În total a fost la doi dermatologi, ambii punându-i același vedict: alopecia areata.

Situația de început Situația de început

Tratamentul prescris de primul doctor, ce includea șampon Alpecin C1 cu cofeină, supliment pentru păr și unghii Novophane, Dermovate (corticosteroid), Triderm (cu proprietăți antimicrobiene), Stresclin (pentru reducerea nivelului de stres), nu au adus rezultatele așteptate. Asta înseamnă că nu a fost stopată căderea părului iar zonele goale creșteau. Foarte ingrijorată, s-a decis să meargă la un alt doctor căruia să-i prezinte diagnosticul primului doctor.

Alopecia avansată (după două săptămâni de la început) Alopecia avansată (după două săptămâni de la început)

Cel de-al doilea dermatolog a confirmat diagnosticul dar i-a prescris un tratament diferit. În loc de șampon cu cofeină i-a recomandat șamponul Ducray Anaphase, soluția Alopexy (cu minoxidil) și să continue cu suplimentele Novophane.

Schimbarea tratamentului a adus foarte repede rezultate, Adelina observând cum pe zonele goale și-au făcut apariția fire de păr. Încă erau mici și mai firave decât altele, dar asta era normal.

Situația după al doilea tratament Situația după al doilea tratament

În momentul publicării acestui articol au trecut cam două săptămâni de când mi-a trimis pozele cu situația ei. Sper ca totul să fie în continuare bine pentru ea :)

Până acum sunt 3 comentarii. Poate comentezi și tu?

 1. Carla S

  Buna , Puteti sa imi recomandati un laborator bun de analize in Bucuresti sau in Timisoara ...Craiova? ( cele fcacute in provincie nu bat cu realitatea... nu au reactivii de calitate ... etc.) Multumesc frumos !

 2. Carla S

  Poate imi recomandati si mie doctorul unde ati fost....

 3. Claudia

  Alopexy 20 mg/ml sau 50 mg/ml? la aceasta din urma scrie in prospect ca nu e pt femei.

{[user.alias]}
Mulțumesc pentru comentariu! În curând va fi aprobat ;)
{[user.comment]}

{[error]} x