Meniu sus

Nu numai oamenii au probleme cu pielea. Junior, câine cu pielea atopică

Publicat în data de: | 0 comentarii

Nu sunt singurul membru din familie ce suferă de o afecțiune a pielii, celălalt fiind Junior, cocker spaniel în vârstă de 12 ani. Pentru că dermatita atopică este o boală populară în cazul câinilor, m-am decis să vă împărtășesc din experiența mea cu îngrijirea lui Junior.

Dermatita atopică este efectul reacției atipice a organismului în contactul cu alergenii (praf, mâncare, mucegain, polen). Cele mai populare simptome sunt eritemul și pruritul care pot apărea în diverse părți ale corpului: în zona botului și ochilor, între degete, pe burtă și în zona inghinală.

Câinele cu dermatita atopică se scarpină foarte mult, linge sau chiar mușcă din anumite părți ale corpului. Din această cauză, de multe ori, câinele își creează răni și ca urmare pot apărea infecții cu bacterii sau ciuperci.

Studiile arată că între 10 - 15% din câini suferă de dermatită atopică. Sunt anumite rase care au o predispoziție genetică pentru apariția acestei afecțiuni. Printre ele, nu este și cockerul spaniel dar ghinionul face ca Junior să fie afectat de aceasta.

Sinceră să fiu, nu-mi aduc aminte când exact au început problemele cu pielea. Studiile arată că dermatita atopică apare în perioada dintre primul și cel de-al treilea an de viață. Poate că așa s-a întâmplat și în cazul lui. Am observat că în zona cozii a început să aibă mătreață. Am încercat să o eliminăm folosind diverse șampoane recomandate de doctorul veterinar dar nu am avut succes. În timp, mătreața a dispărut dar a apărut scărpinatul.

De câțiva ani, în mod regulat, vara, a avut probleme cu conjunctivita (în strânsă legătură cu scărpinatul și atopia) sau inflamații ale pielii. Când a devenit senior, din cauza dermatitei atopice a trebuit să vizităm doctorul veterinar chiar și de câteva ori pe lună.

Anul acesta simptomele au fost mai avansate, se scărpina atât de mult încât și-a provocat răni pe burtă. Din iulie, cel puțin o dată pe lună facem o vizită veterinarului.

Ca și în cazul oamenilor, doctorul veterinar nu era prea interesat de acest caz. Îi erau prescrise antibiotice pentru inflamația pielii și corticosteroizi care calmau sentimentul de mâncărime. Asta până când, anul acesta, am dat de un doctor diferit.

Din păcate, câinele meu este destul de bătrân și, chiar dacă rezultatele la sânge sunt foarte bune, inima nu îi mai funcționează la nivelul optim. Din acest motiv am fost limitați în testele pe care am putut să i le facem. Dar doctorul mi-a convins părinții să implementeze anumite modificări în viața lui Junior.

DIETA

Dieta a fost cel mai important lucru schimbat. Doctorul ne-a propus să urmăm o dietă de eliminare a cărei idee este hrănirea animalelor cu aceeași hrană pentru 10 - 12 săptămâni. După această perioadă, la dietă poate fi adăugat încă un ingredient și trebuie observată reacția câinelui la această schimbare. Doctorul ne-a propus să alegem un tip de carne, una sau două legume și un carbohidrat. Din motive financiare, am adăugat la dietă numai carne de pasăre fiartă (piept de pui), hrișcă și morcov și pătrunjel fiert. Toate acestea trebuiesc fierte fără alte ingrediente precum sare sau condimente.

Pentru că este obișnuit să mănânce și hrană uscată, am schimbat Chappi cu Purina (fără gluten cu somon sau pentru câini seniori cu carne de miel). Pentru 5 săptămâni am adăugat în mâncare și câteva picături de EfaOlie, preparat de vitamine care îmbunătățește aspectul blănii. Acest supliment conține acizi grași esențiali, acid linoleic, acid linolenic, biotină, D-Pantenol, vitamina E. Picăturile nu au vreun gust special și pot fi adăugate fără probleme în mâncarea câinelui. Dozarea depinde în funcție de mărimea câinelui.

EfaOlie supliment pentru câini EfaOlie supliment pentru câini

Junior nu a avut probleme cu schimbarea dietei pentru că tot timpul a avut apetit (ca proprietarul - tatăl meu). Amestecul de hrișcă, piept de pui, morcovi și pătrunjel dispărea în mod instant din castron.

BAIE ȘI ȘAMPON POTRIVIT

Este un subiect foarte dificil. Dacă vă veți uita la orice cosmetic pentru câini, cu siguranță ați observat că, de obicei, sunt produse cu detergenți puternici și o mulțime de ingrediente neplăcute precum formaldehide. Chiar dacă Junior are probleme cu mătreața, pielea lui este foarte sensibilă.

Produsele folosite: Emolium, Atoperal, Sebovet Produsele folosite: Emolium, Atoperal, Sebovet

Odată am avut o situație când, șamponul prescris de doctor i-a cauzat un scărpinat atât de puternic încât după o săptămână a avut iar o infecție a pielii. După acest incident, m-am decis să caut un șampon potrivit între cele pentru oameni. Știu că nu este recomandat de doctorii veterinari, mai ales pentru diferențele de pH dintre cosmeticele pentru câini și cele pentru oameni. Dar am fost forțată văzând cum câinele suferă după fiecare baie.

Bănuiesc că doctorii veterinari nu sunt prea bine informați în legătură cu ingredientele șampoanelor pentru câini și oferta cu șampoane pentru oameni din farmacie. Exact în farmacie pentru că acolo am căutat soluția pentru Junior.

De o vreme îndelungată am avut grijă de pielea și blana lui utilizând produsele Emolium. Am scris și în trecut despre asta, puteți citi aici. Dar pentru că produsele Emolium sunt ceva mai scumpe, în timp le-am schimbat cu un alt produs, Atoperal Baby Plus, dedicat bebelușilor și copiilor care suferă de dermatită atopică. Ambele, Atoperal și Emolium, conțin detergenți delicați, o mulțime de emolienți și umectanți pentru a proteja pielea împotriva deshidratării, precum și alte ingrediente care calmează și elimină sentimentul de mâncărime.

Atunci când îi fac baie, încerc să nu-i las spumă pe piele, îl spăl foarte repede și-l clătesc imediat. În timpul ultimei vizite la veterinar, doctorul i-a prescris un șampon antimătreață. Era un produs foarte puternic și nu m-a încântat ideea de a-l testa pe el. Dar, după problemele pe care le-a avut astă vară, m-am hotărât să-l folosesc.

dușul lui Junior dușul lui Junior

Prima dată l-am spălat cu șamponul Atoperal după care l-am folosit pe cel antimătreață. L-am aplicat doar în zonele cu probleme.

În timp ce citeam informațiile de pe șamponul recomandat, am aflat că după acesta este recomandat să fie folosit un alt produs care să calmeze și să hidrateze pielea. Aceleași instrucțiuni le-am văzut și în cazul altor produse pentru câini, doar că doctorii uită că hidratarea și calmarea pielii este importantă.

După baie, am avut grijă de pielea lui prin aplicarea emulsiei pentru scalp uscat de la Emolium. Am folosit-o exact după baie și în momentele în care se scărpina foarte des. Îmi place acest produs pentru că părul nu rămâne uleios sau lipicios. Calmează pielea și elimină sentimentul de mâncărime.

Aduceți-vă aminte că dacă acesta suferă de vreo afecțiune a pielii, la fel ca și în cazul oamenilor, trebuie spălat ori de câte ori este necesar.

LUPTA CU PURICII

Împreună cu dermatita atopică poate apărea și o hipersensibilitate la mușcăturile puricilor. Chiar dacă Junior locuiește în casă și are un contact minim cu alte animale, s-a întâmplat, după o vizită a unei rude cu un alt câine, să găsim niște musafiri neașteptați în blana lui. Este important să lucrăm foarte repede și să utilizăm produsele dedicate acestor probleme.

În ultima vreme problemele lui cu pielea s-au diminuat. Nu se mai scarpină în continuu. Cred că cel mai important a fost schimbarea dietei. Desigur, îmi dau seama că dermatita atopică e o afecțiune care va reveni. Aș dori să vorbesc cu doctorul veterinar despre efectuarea unor teste de alergie dar nu știu dacă va fi posibil, Junior va avea în curând 13 ani.

Sunt curioasă cum alte persoane luptă cu dermatita atopică la câini. Dacă aveți vreo idee, lăsați-mi un comentariu, eu și Junior vă vom fi recunoscători :)

Hmmm... Nimeni nu a comentat încă :( Poate spargi tu gheața?

{[user.alias]}
Mulțumesc pentru comentariu! În curând va fi aprobat ;)
{[user.comment]}

{[error]} x