Meniu sus

Cum trebuie procedat cu secreția excesivă de sebum de pe față. Câteva sfaturi.

Publicat în data de: | 3 comentarii

M-am decis să scriu acest articol ca urmare a problemelor cumnatei mele cu secreția excesivă de sebum. Pentru că mi-a cerut sfatul în legătură cu această problemă, m-am gândit că poate fi de interes mai multor persoane.

În urmă cu ceva ani am avut și eu această problemă. Din păcate, gravitatea situației m-a forțat să urmez un tratament cu Roaccutane. Acum, după aproape 4 ani de la terminarea acelui tratament, tenul meu este mixt, în anumite părți fiind uscat iar în zona T puțin uleios.

În acest articol voi încerca să descriu cauzele și posibile soluții la această problemă. Referindu-mă la secreția excesivă de sebum, mă gândesc la problemele apărute din cauza factorilor externi precum îngrijirea necorespunzătoare și nu la seboree, afecțiune cauzată de factori interni și care nu poate fi rezolvată doar prin simpla îngrijire a tenului.

Îngrijirea prea agresivă

Apariția peliculei uleioase de pe față provoacă în mod natural dorința de a o elimina. Nimic nu înlătură mai repede sebumul de pe față decât gelurile pentru ten acneic și gras. Dar pentru că unul dintre rolurile sebumului este și de protecție a pielii, înlăturarea sa are ca efect producerea de și mai mult sebum. Ca urmare, în acel moment, multe persoane se spală din nou și astfel intră într-un cerc vicios.

Uitați-vă cu atenție la produsele pentru curățarea feței pe care le folosiți, ele pot fi sursa secreției excesive de sebum. Eu prefer să folosesc cosmetice delicate, mai ales dimineața. Seara, după ce toată ziua am avut crema cu filtru, gelului meu delicat îi adaug câteva picături de ulei preferat.

Neglijarea hidratării

Tenul gras, la fel ca și celelalte, are nevoie de hidratare. Dar cererea de hidratare poate varia în funcție de o mulțime de factori precum anotimpul sau ciclul menstrual.

Cum trebuie procedat? Nu trebuie să folosiți de două ori pe zi sau chiar zilnic crema hidratantă. Cumnata mea și-a cumpărat o cremă hidratantă care conținea o mulțime de uleiuri și unturi, iar efectul folosirii a fost secreția excesivă de sebum.

Eu i-am recomandat schimbarea frecvenței de utilizare la o dată sau de două ori pe săptămână și numai noaptea. Totodată este important și modul de aplicare a cremei. Este bine ca prima dată să o încălzim în palme după care să o aplicăm. Folosită în acest mod vom obține un efect mai bun de hidratare. Acest mod poate fi folosit în cazul oricărei creme, excepție făcând doar cea cu filtru. E o regulă bună de amintit, crema aplicată direct pe piele va avea proprietăți protectoare, iar în modul prezentat anterior proprietăți de hidratare.

Dacă nu puteți găsi o cremă care să vă satisfacă, există și alte modalități de hidratare precum măști de alge sau măști cremoase.

Atenție la soare

Expunerea îndelungată la soare poate fi cauza secreției excesive de sebum. Crema cu filtru trebuie să fie un element obligatoriu în trusa de cosmetice.

Stresul nu este prietenul tenului

Stresul crește nivelul de cortizol din organism, ceea ce poate duce la o secreție excesivă de sebum.

Ciclul menstrual și schimbările legate de acesta

Ciclul menstrual și schimbarea nivelului de hormoni poate influența în mod temporar tenul. Pentru câteva zile, de la un ten bine hidratat fără imperfecțiuni putem ajunge la un ten uleios cu coșuri.

Carbohidrații

Prea mulți carbohidrați prezenți în dieta noastră poate cauza secreția excesivă de sebum. În locul dulciurilor încercați să introduceți în dietă alimente cu vitamina B6, vitamina B3, vitamina A, zinc și acid linoleic.

Împrieteniți-vă cu măștile cu argilă

Măștile cu argilă absorb cu succes sebumul din piele. Mai mult, acestea au proprietăți antibacteriene și pot vindeca micile coșuri. Încercați argila verde, argila neagră din Marea Moartă sau argila Ghassoul.

Uleiurile

Anumite uleiuri, precum cel de jojoba, pot regla nivelul de secreție de sebum. Aveți grijă să le folosiți într-o anumită combinație, uleiurile singure pot dehidrata tenul. Uleiurile fac parte din categoria emolienților și au nevoie de ocluzie, aceasta fiind furnizată de umectanți precum aloe, glicerină, acid hialuronic sau uree. Așa că încercați să combinați uleiurile cu una din aceste substanțe. Cu siguranță crema pe care o folosiți conține umectanți, așa că puteți adăuga acesteia o picătură de ulei.

Puterea acidului salicilic

Încercați să folosiți la îngrijirea tenului produse cu acid salicilic, acestea exfoliază epiderma și reglează nivelul secreției de sebum.

Colacul de salvare

Ceaiul de pufuliță cu flori mici este recomandat bărbaților cu probleme cu prostata. Este unul dintre cele mai puternice substanțe antiandrogenice și poate regla secreția excesivă de sebum. Am avut și eu o experiență cu acest ceai și pot spune că nu este o simplă iarbă, este puternic și chiar poate afecta hormonii din organism. Pentru problemele mele cu foliculita am băut o cană pe zi. În același timp am observat lungimea ciclului menstrual. Nu am observat vreo neregulă, doar că perioada devenise mult mai dureroasă decât de obicei. Așa că am abandonat planul și ca urmare nu mi-am putut face o impresie despre efectele acestuia.

După cum se vede sunt câteva soluții pentru reglarea secreției excesive de sebum. Cheia succesului este observarea pielii și o reacție adecvată nevoilor acesteia.

Până acum sunt 3 comentarii. Poate comentezi și tu?

  1. Amy

    Sa stii ca deja iti urmez sfaturile: folosesc rar crema hidratanta de la Aslavital, iar atunci cand o aplic o fac intr-o cantitate muult mai mica (cateva punctulete mici pe obraji, in zona de sub ochi, nas si frunte). Surpriza! Tenul meu nu s-a mai ingrasat! :) Am observat ca gelul ala de la Himalaya pe care-l am acum, e bun, curata eficient sebumul. Am in plan sa-mi cumpar si cateva pliculete cu argila. Iar crema Effaclar Mar functioneaza perfect pana acum.

  2. weronika

    E bine că situația merge în direcția bună :)

  3. Amy

    Si ma bucur ca de ceva vreme nu mi-a mai aparut niciun cos.

{[user.alias]}
Mulțumesc pentru comentariu! În curând va fi aprobat ;)
{[user.comment]}

{[error]} x