Meniu sus

La dentist. Aproape tot ce trebuie să știi despre extracția măselelor de minte

Publicat în data de: | 5 comentarii

În urmă cu două săptămâni mi-au fost scoase două măsele de minte, una de sus și cealaltă de jos. Problema era că una dintre ele nu ieșise și a fost nevoie de o intervenție chirurgicală. Așa că m-am gândit că ar fi o idee bună să împărtășesc cu voi cum arată procesul de extracție și procesul de recuperare.

Vizita la dentist și două zile după

Voi începe cu ceva elementar dar pe care, din cauza stresului, am putea să-l omitem: înainte cu o oră, o oră jumătate înainte de vizită ar trebuie să mâncăm pentru că după aceea va fi imposibil. Eu am fost programată la 19.00 așa că am avut timp să mănânc ceva.

Am fost foarte stresată înainte, gândidu-mă la durere, dar după ce am primit anestezia nu am mai simțit nimic. A durat un pic mai mult extracția dintelui de jos, dar în total întreaga operațiune a durat 15 minute. Am intrat la 19:01 iar la 19:16 eram deja pe hol cu o bucată de tampon în gură iar în mână cu rețeta pentru antibiotic și analgezic.

După 30 de minute am scos tamponul și dacă era necesar puteam pune unul nou sau un șervețel. Sângerarea dintelui de sus, care a fost extras fără probleme, s-a oprit repede. Cel de jos, unde mi-a fost tăiată gingia și osul, a sângerat mai mult, după calculele mele în jur de 14 ore. Nu vă imaginați că e un râu, ci doar ceva delicat dar îndeajuns pentru a simți gustul de sânge în gură.

A doua zi nu a fost rău, nu m-a durut, doar că fața mea a început să se umfle. Soțul meu glumea spunându-mi că sunt Godfather. Am fost obosită și mai tot timpul am stat în pat. Din păcate nu am putut să mănânc altceva în afară de lichide. Nu din cauza durerii ci din cauza cusăturii care nu mă lăsa să deschid gura prea mult.

M-am gândit de înainte că voi avea probleme cu mâncatul, așa că m-am aprovizionat cu iaurturi și am gătit supă de pui, mâncarea mea timp de două zile.

Pentru umflături dentistul mi-a recomandat să țin ceva rece. Puteam să mă spăl pe dinți cu o periuță foarte delicată, dar nu puteam utiliza apă de gură pentru toată perioada cât am avut cusăturile.

A treia și a patra zi după intervenție

Încă eram umflată, dar puteam deschide un pic gura pentru a mânca ceva solid dar moale. În toată această perioadă nu am avut nevoie de analgezice. Totul s-a schimbat în a patra zi, când am început să am dureri și senzații de mâncărime. Am luat analgezice și am aplicat ceva rece mai tot timpul.

Ziua a cincea până la a șaptea (scoaterea firelor)

În a cincea zi am avut aceleași probleme ca în a patra, am fost nevoită să iau analgezice și să țin ceva rece. În a șasea zi în sfârșit nu mai arătam precum Marlon Brando și nu mai aveam nevoie de analgezice. Puteam mânca normal dar evitam chestiile foarte tari.

La exact o săptămână după intervenție mi-au fost scoase firele. Totul a durat două minute. Nu a fost nevoie de injecție, nu am simțit nimic.

Dentistul mi-a recomandat să fiu atentă la acea zonă și să folosesc apă de gură după fiecare masă, pentru a evita cumularea de mâncare ce poate provoca inflamații. Pentru 8 săptămâni nu pot mânca nimic tare și pentru 6 luni nimic foarte tare.

La două săptămâni după intervenție

Aproape că am uitat că mi-au fost scoase măselele, singurul lucru care îmi reamintește este faptul că încă îmi clătesc gura după fiecare masă. Totul e bine, dar încă nu consum alimente mici ce pot rămâne acolo.

Mai am încă două măsele de minte pe care trebuie să le scot și cu siguranță acum voi fi mai puțin stresată înainte de intervenție.

Până acum sunt 5 comentarii. Poate comentezi și tu?

 1. Amy

  Trebuie să îmi fac curaj să mă duc și eu, am citit articolul tău în ideea de a mă imbarbata. Tot 4 am de scos...mi-e teamă. :D

 2. Delia

  La mine a trecut imediat dupa extractie. Adica na, era locul sensibil dar in rest am fost foarte ok. Nu m-am umflat, nu nimic. Se mira si dentistul. Mai mult imi displace cand trebuie sa curete canalele la maselele cu probleme. De un an merg si inca nu am terminat :))

 3. weronika

  Ai avut noroc :) Pe mine mă așteaptă altele două.

 4. o femeie

  Ce pot sa zic: curajoasa mai esti de ai scos 2 o data!! Eu am si uitat cum a fost cand mi=am scos maselele de minte de jos... la prima, 19 ani, nu am putut desclesta gura peste o saptamana asa ca supa si iaurt cu paiul :D. Femeile au problema asta mai mare.

 5. weronika

  Adevărul e că mă așteaptă încă două și nu mă grăbesc :)

{[user.alias]}
Mulțumesc pentru comentariu! În curând va fi aprobat ;)
{[user.comment]}

{[error]} x