Meniu sus

Rețeta mea pentru un foarte bun exfoliant enzimatic și cleanser 2 în 1

Publicat în data de: | 2 comentarii

Astăzi vreau să vă împărtășesc rețeta mea pentru un exfoliant enzimatic și cleanser 2 în 1. Până acum, exfoliantul meu preferat (enzimatic) a fost cel cu papaya și ananas de la e-naturalne. De când am revenit în România am căutat ceva mai ușor accesibil și la fel de bun. Cum nu am găsit așa ceva, m-am decis să pregătesc ceva similar la mine acasă.

Rețeta mea este bazată pe făină de ovăz și pudră de ananas (bogată în enzimea bromelaină) pe care le putem găsi fără probleme în magazinele naturiste. Este ușor de preparat, nu sunt necesare cunoștințe avansate de chimist și nici nu costă mult.

Rețeta pentru 100 ml exfoliant cu pudră de ananas 1.5%

Ingrediente:

 • făină de ovăz (eu am cumpărat de la Sanovita)
 • pudră de ananas (eu am cumpărat de la Mayam)
 • argilă (cel mai bine albă sau bej) *opțional
 • pudră de cocos (eu am cumpărat de la Mayam) *opțional
 • borcan din sticlă și lingurița dozatoare (poate fi de la vreun sirop)

Modul de preparare:

 • 1.5 ml de pudră de ananas
 • 50 ml de făină de ovăz
 • 40 ml de argilă
 • 8.5 ml de pudră de cocos
 • adăugăm tot într-un borcan, îl închidem și agităm până când se amestecă toate ingredientele

Țineți minte că procentajul de pudră de ananas din cosmetice nu trebuie să depășească 2%. Persoanele cu tenul extrem de sensibil pot încerca rețeta cu o pudră de ananas în concentrație de 1%. În acest caz se adaugă 1 ml de pudră de ananas și 9 ml de pudră de cocos.

Modul de prezentare al exfoliantului după amestecarea cu ingredientele Modul de prezentare al exfoliantului după amestecarea cu ingredientele

Această rețetă poate fi ușor modificată. Prezența de pudră de cocos și argilă e opțională. Exfoliantul poate fi folosit numai cu făină de ovăz și ananas, dar mulțumită pudrei de cocos are o consistență delicată și miros delicios iar argila absoarbe foarte bine sebumul.

Dacă vrem să știm data de expirare a exfoliantului trebuie să ne uităm care dintre ingredientele folosite expiră cel mai repede, aceasta fiind și data expirării.

La fel de ușoară ca prepararea e și utilizarea. Fiind sub formă de pudră, exfoliantul are nevoie de puțină apă pentru a deveni o pastă pe care să o aplicăm pe față.

Faptul că produsul este sub formă de pudră și că trebuie să o amestecăm cu apă este de o mare importanță. Cercetătorii din Japonia au dovedit că enzimele (inclusiv bromelaina), în timpul menținerii în apă, încep să se mănânce, și doar în cazul în care contactul cu apa se face chiar înainte de utilizare ele vor avea un randament ridicat.

De obicei mențin exfoliantul timp de 5 minute, important e să nu-l lăsăm să se usuce pentru că enzimele nu au același efect atunci când e uscat. În acest scop mă ajut de apa termală dar se poate folosi și apa normală.

Exfoliază bine pielea dar este și delicat. Va fi perfect pentru toate tipurile de ten, inclusiv cel acneic sau sensibil.

Cum am scris și-n titlu, poate fi folosit zilnic ca produs pentru curățarea tenului. Eu, în fiecare dimineață, pun puțin exfoliant în palmă, adaug apă, amestec și cu această pastă mă spăl pe față. Îmi curăță bine tenul de sebumul și transpirația de după noapte. Nu usucă și nici nu irită, lăsându-mi pielea moale și catifelată.

Dacă aveți vreo întrebare, puteți să mi-o lăsați în comentarii, vă voi răspunde cu plăcere.

Până acum sunt 2 comentarii. Poate comentezi și tu?

 1. Cora

  Merge si cu fulgi de ovaz rasniti ca sa facem faina? Unde gasim.pudra de ananas si la.ce pret aprox? Multumesc mult!

 2. Weronika

  Bună, Dacă ai acasă o râșniță bună care face din fulgi pudră, de ce nu? Eu cumpăr pudră de ananas online, de la farmacia Tei, Vegis sau direct de la producătorul Elemental.

{[user.alias]}
Mulțumesc pentru comentariu! În curând va fi aprobat ;)
{[user.comment]}

{[error]} x